
 

   

 
Questions Asked During MaineCare in Education Webinar 

September 3, 2024 
 
MaineCare Questions 
 
Q: “Does MaineCare still reimburse for mileage if the child is receiving services that 
are covered by MaineCare in the school?” 

A: MaineCare does provide Non-Emergency Transportation assistance for members. 
 
 Please participate in the online training on the MaineCare in Education web page, called 
“My Student and MaineCare” (at the very bottom of the page) for more information related 
to transporting members to schools.   
 
There is also more detailed information related to NET services posted in the online 
MaineCare in Education 101 and 102 posted provider trainings. 

 
See the Non-Emergency Transportation Broker list and locate your town to see which broker 
to call.  https://www.maine.gov/dhhs/sites/maine.gov.dhhs/files/inline-files/Transportation-
Document-A-Brokers.pdf  

 
Q: “Where in the MaineCare Manual are the billable services listed for Clinicians in 
Day Treatment?” 
 A: Day Treatment is covered under Section 65, which contains all the applicable service 
requirements. 
 
Q: “Can any student with MaineCare insurance access resources from a school-based 
health clinic?”  

A: It’s important to check with all providers before services are delivered, to find out if 
MaineCare is accepted as payment for covered services. 
 
Adolescent and School Health Programs 
https://www11.maine.gov/dhhs/mecdc/population-health/school-health/index.shtml 
 

Q: “Will MaineCare pay for services in out of state schools that serve Maine 
students?” 

A: MaineCare provides reimbursement for covered services to all enrolled providers. If you 
have a provider out of state, that provider must work with MaineCare to become a 
MaineCare provider prior to any services being rendered.  

 
Q: “Are BCBA services reimbursed by MaineCare? Will they be if they aren’t now?”  

A: MaineCare covers Specialized Rehabilitative and Community Support Services which are 
delivered by behavioral health professionals under the supervision of a BCBA. 
 

 

https://www.maine.gov/dhhs/oms/providers/school-health-related-services
https://www.maine.gov/dhhs/sites/maine.gov.dhhs/files/inline-files/Transportation-Document-A-Brokers.pdf
https://www.maine.gov/dhhs/sites/maine.gov.dhhs/files/inline-files/Transportation-Document-A-Brokers.pdf
https://www.maine.gov/sos/cec/rules/10/ch101.htm
https://www11.maine.gov/dhhs/mecdc/population-health/school-health/index.shtml


 

   

 
Q: “How does MaineCare work for Out of State SPPS's?” 

A: MaineCare provides reimbursement for covered services to all enrolled providers.  
 
 
Q: “Does the school need to be licensed to do these MaineCare Sections like a 
community agency in order to provide these MaineCare services.” 
 A: The MaineCare Benefits Manual outlines provider requirements for all covered services.  
 

In general, school providers are required to follow the same requirements as other  
professionals who deliver MaineCare covered services. There are however some differences  
based on enrolled provider type and where services are delivered.   

 
Education Services Questions 
 
Q: “Does the school have the right to my move my child who has autism to another 
area because school cannot understand him as he speaks Portuguese. Now I must 
drive 40 minutes to drop him off.  What is my right as a parent?”  

A: This is outside of MaineCare’s oversight and should addressed with your student’s 
School Administrative Unit.  
 
The Maine Department of Education or Maine Parent Federation may be able to assist you 
with suggestions and support navigating this situation. 

 
Q: “A family who has 20 years old with autism.  School hours are shorter than what the 
20 years old needs.” 

A: Members in need of MaineCare covered services outside of school hours should work 
with their primary care physicians to determine what services and supports are needed 
outside of school.  
 
If you feel the young person needs more hours provided during the day for school, this 
should be brought back to the school administrative unit or IEP team for further discussion 
and determination.  

 
Q: “If I already have section 28, can I use them in school?” 

A: MaineCare services delivered in school are determined by a member’s IEP team.   
Your student’s needs should be addressed first with the IEP team. The IEP team will then 
determine how services will be delivered in the school. 

 
If the member does not qualify for an IEP, then you should discuss this with the current 
provider delivering the Home and Community service to determine the need and treatment 
plan goals and objectives.  

 
 
 

https://www.maine.gov/sos/cec/rules/10/ch101.htm


 

   

Q: “Can my BHP transitions with my child into the school? Like he gets community 
care right now.” 

A: Schools are responsible first for following IDEA regulations.  The conversation first needs 
to happen with your School Administrative Unit.  Does your student qualify for an IEP? If so, 
what services does the IEP team think your student needs?  
 
Once this is determined, MaineCare can provide reimbursement for any MaineCare covered 
service your student is determined eligible for if the SAU chooses to seek reimbursement 
through MaineCare. 

 
Q: “What if that ED Tech is also a BHP in the school?” 

A: MaineCare provides for reimbursement for BHPs when they deliver covered services 
pursuant to the MaineCare Benefits Manual. MaineCare does not provide reimbursement 
for time when the individual is not delivering the covered service and is acting in their 
capacity as an ed tech. 

 
Q: “Can a PDN in school provide nursing and ed tech services at the same time to the 
same student and be reimburse by MC?” 

A: No.  If MaineCare is providing reimbursement for Private Duty Nursing Services, it is the 
expectation the RN or LPN is acting withing their scope of practice based on the approved 
plan of care for the member.  MaineCare does not provide reimbursement for ed tech 
services. 

 
General Questions 
 
Q: “We have adopted kids from the foster care program.  I am having an issue in trying 
to get Katie Becket for my bio kid because the application asks you if you already 
receive it which we do for the adopted kids, but the case worker told us not to put that 
on the application so that their coverage is not messed up.  However, I feel this would 
be misleading the application.” 

A: Please contact the Office for Family Independence.  They can assist you with applying for 
the Katie Beckett program and discuss the best way to complete your application.  
 
MaineCare Eligibility: DHHS: Office of Family Independence (OFI)  

• Eligibility and Benefit Questions Phone: 1 (855) 797-4357 
https://www.maine.gov/dhhs/ofi/about-us/contact  
 
 
 
 
 
 
 

 
 

https://www.maine.gov/dhhs/ofi/about-us/contact


 

   

 
Q: “How does someone working full time making $25 hourly qualify for MaineCare if 
they can receive it at their workplace.” 

A: Sometimes individuals qualify for MaineCare and use it as secondary coverage.  Please 
contact the Office for Family Independence to discuss eligibility guidelines.  
 

 
 
Q: “Are schools made aware of these potential upcoming changes and resources that 
they may have to offer?” 

A: Federal and state laws require schools to follow IDEA and MUSER regulations for special 
education. Schools are not required by any statute to seek MaineCare reimbursement.   
 
MaineCare works closely with the Maine Department of Education to share information 
regarding opportunities for reimbursement when schools deliver MaineCare covered 
services to members. 
 
 MaineCare has posted resources on the MaineCare in Education web page and is involved 
in regular workshops, seminars, and other activities with the Maine Department of 
Education to ensure schools have support if they choose to bill MaineCare and deliver 
services. MaineCare representatives hold regular meetings with SAU representatives and 
are available for trainings as requested. 

 
 
 

https://www.maine.gov/dhhs/oms/providers/school-health-related-services
https://www.maine.gov/dhhs/sites/maine.gov.dhhs/files/inline-files/2024%20MaineCare%20Eligibility%20Guidelines%207.25.24%20v5.pdf

